mandag den 5. februar 2018

5 gode råd til dig, der har en ven, der sørger

Det er megasvært at vide, hvad du og jeg skal gøre, når vi kender en, der er rigtig ked af det efter at have mistet. Og det er egentlig ligegyldigt, om de har mistet til død, til livet eller til en anden mand eller kvinde ... Sorgen kan være lige stor og ødelæggende uanset årsag.

Derfor er mine tips her heller ikke hverken udtømmende eller eviggyldige, men de er ægte.

1 Giv store kram

Kram som om du mener det! Og prøv, om du kan lade være med at græde selv, imens du gør det.
Når du krammer, overtager du for et øjeblik sorgens vægt. Eller det føles i hvert fald sådan. Du hjælper for et øjeblik med at bære alt det, som din ven føler så uendeligt tungt, og det er en helt fantastisk følelse - både at blive lettet for byrden og at være den, der hjælper med at bære den.

Og det med at græde... Det er helt naturligt, hvis du ikke kan lade være, og så er det bare sådan. Men det er virkelig vigtigt, at din ven ikke føler, at han eller hun skal trøste dig, før du kan finde overskuddet til at være stærk for ham eller hende.

Vis din styrke, dit overskud og din vilje til at hjælpe, så godt du kan, ved at blive ved med at kramme, indtil du kan mærke, at din ven har mærket din styrke.


2 Tag kontakt

"Du ringer bare, hvis der er noget, du har brug for, eller hvis du har brug for at snakke".

Nej. Det gør vi ikke, hvis vi er meget kede af det, vel? Vi ringer kun, når vi har overskud.
Så vær den, der tager kontakten. Igen og igen. Også selv om din ven ikke svarer. Så ringer eller skriver du bare igen senere. Bliv ved og ved. Men husk at sige eller skrive til din ven, at det er ok ikke at svare, for ellers kan det skabe dårlig samvittighed for ham eller hende ikke at have overskud til at svare.


3 Overtag ansvaret

Det giver egentlig sig selv, men det er noget af det nemmeste at glemme, når vi står ved siden af.
Når vi ikke har overskud, så virker selv den mindste opgave helt uoverskuelig.

Så lav den mad til din ven og sæt uden for døren, hvis din ven ikke orker at åbne den. Pas de børn. Tag dem med i skoven eller på legepladsen, så din ven får et øjebliks fred. Tilbyd din ven at komme med, men at det er dig, der passer børnene og sørger for det hele.

Støvsug stuen, når du alligevel er på besøg. Vand blomsterne, gå tur med hunden, vask vinduerne. Alle de ting, som vi normalt ikke bare lige gør, når vi er på besøg hos vores venner bliver pludselig til den største gave, du kan give. Hjælp til hverdagsopgaver er noget af det bedste, når alt synes helt uoverskueligt. Så gør det.


4 Vær oprigtig

Gør det, som du selv føler lyst til. Ring kun, når du selv faktisk har lyst. Kom kun forbi, hvis du har overskuddet og kan rumme det.

Og hvis du nu sidder og tænker, at man altså har en forpligtelse til at være der for mennesker, som har det skidt, så lad mig være den, der fortæller dig, at det vil være fedt, hvis du lige lader være med at hjælpe af pligt! For der er ikke noget værre end at føle, at ens sorg er til besvær for andre. At det er lidt irriterende, at jeg græder - igen! Eller at det er lidt uvoksent, at jeg stadig har svært ved at få lavet mad til mine børn efter 6 måneder. Eller at jeg godt må se at komme lidt ud og opleve noget, se andre mennesker eller dyrke noget sport.

Det kan godt være, at du har helt ret, hvis du tænker sådan om en ven, der har det svært, men du kan samtidig være helt sikker på, at din ven kan mærke det. Gange 100!
Så gør kun det, du selv har lyst til - og hvis det er på tide at give din ven et spark bagi, så gør det kærligt, og hold ham eller hende i hånden imens.


Og vigtigst af alt:

5 Tal om det

Tal om den døde, tal om det svære brud, om de følelser, der gør ondt.

Du må meget gerne hjælpe din ven med at prøve at tænke gode tanker, men tal for Guds skyld åbent om det, som har givet anledning til sorgen.

Hvis din ven har mistet til død, vil han eller hun ganske sikkert meget gerne tale om den døde. Huske, mindes, elske. Grin, græd, fortæl og lyt sammen. Det er så befriende at huske sammen. Og hvis du ikke kendte den person, din ven sørger over, så bed om, at din ven fortæller. Det er ren terapi.

Og de gode tanker: Hjælp din ven med at huske, at sorg er lige så stor som kærligheden. Så hvis din ven har elsket en person helt op til stjernerne, så er sorgen også helt enorm. Men den kommer af kærlighed, så kærligheden vil også hjælpe din ven med at hele.




Kan du bruge det? Fedt! Du må meget gerne skrive en kommentar om, hvad der giver mest mening.

Synes du, at det er noget sludder? Fedt! Men så giv mig også lige en kommentar om det 😉

Ingen kommentarer:

Send en kommentar